ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκα το 1971 στη Χειμάρρα της Αλβανίας από Βορειοηπειρώτες Έλληνες γονείς. Σε ηλικία 6 ετών μεταβήκαμε με την οικογένεια μου στα Τίρανα, αλλά το μυαλό μου ήταν πάντα στο χωριό και στη γυναίκα που με γαλούχησε, τη γιαγιά μου Ελένη. Τη θυμάμαι πάντα να μου λέει «Πύρρο, εμείς είμαστε Έλληνες, να μην το ξεχάσεις ποτέ».

Γνωριμία με τον αθλητισμό και την Ελλάδα

Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό και την άρση βαρών, που ξεκίνησε όταν ήμουν 7 ετών, ήταν για μένα μία λυτρωτική διέξοδος, η οποία μου έδωσε δύναμη, σκοπό και όραμα για να κατακτήσω τα θέλω μου και να γνωρίσω τον κόσμο. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, με προτροπή της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών ήρθα στην Ελλάδα για να συνεχίσω την καριέρα μου ως μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Η χρυσή Ολυμπιακή πορεία

Με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών έχω αναδειχθεί τρεις φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης. Στην Βαρκελώνη το 1992 στην κατηγορία των 82,5 κιλών, στην Ατλάντα το 1996 στην κατηγορία των 83 κιλών και στο Σίδνεϋ το 2000 στην κατηγορία των 85 κιλών, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο. Είμαι επίσης κάτοχος τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων και τριών παγκοσμίων ρεκόρ.

Διοικητική εμπειρία σε ελληνικό και διεθνές περιβάλλον

Από το 2022 έως σήμερα είμαι Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF), ενώ έχω διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών από 2008 έως το 2021. Είμαι Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (2021- έως σήμερα) και έχω οριστεί «Πρεσβευτής της καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό» από τον Διεθνή Οργανισμό Anti – Doping Association (WADA).

Επαγγελματική Πορεία και Εκπαίδευση

Είμαι Τεχνικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών των ΗΠΑ  και Εθνικός Προπονητής της ομάδας των ΗΠΑ από το 2016  έως σήμερα. Το χρονικό διάστημα 2012–2015 εισήλθα στο στίβο της πολιτικής και διετέλεσα Βουλευτής Επικρατείας. Υπηρέτησα ως Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και στο πλαίσιο της θητείας μου ανέλαβα τη θέση του Διευθυντή Γραφείου Αθλητισμού με βασική αρμοδιότητα την υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. (1992-2012). Είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2010).

Οι τιμητικές διακρίσεις

Για τη συμβολή μου στον ελληνικό αθλητισμό έχω τιμηθεί με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ήμουν σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας  στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και στην Αθήνα το 2004, ενώ  το 2005  έλαβα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF)  την τιμητική διάκριση «Αθλητής του Αιώνα». Ιδιαίτερα τιμητικός είναι και ο ρόλος που ανέλαβα  ως «Πρεσβευτής των Παιδικών Χωριών SOS» καθώς και αυτός του «Πρωταθλητή για την Ειρήνη- Champion for Peace», ο οποίος μου δόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Peace and Sport.